Press ESC to close

Microsoft’da 6. Gün

Yorucu geçen ilk haftanın sonunda 2. haftaya başlamış bulunmaktayız. Geçen hafta zaten yorucuydu, bu hafta daha da yorucu olacağı benziyor. Eğitimler sıklaştı. Zaman ilerliyor. Çözemediğimiz problemler var ama üstesinden geleceğiz. 2. haftanın açılış konuşmasını Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcı ve aynı zamanda Cheif Evangelist olan Cavit Yantaç vardı. Bize kariyerinden bahsetti. Nasıl Microsoft’a girdiğini burada neler yaptığını ve nasıl yükseldiğinden bahsetti. Yeni mezun olanlara kendisini olabildiğince geliştirmesini tavsiye ediyor.  Makine öğrenmesi hakkında sunum yaparken işçi gücünün giderek azalacağını ve buralarda çalışan insanların eğitilerek başka sektörlere yönelmesi gerektiğinden bahsetti. Örnek vermek gerekirse ülkemizde 100.000 kamyon olduğunu düşünelim. Makineler öğrendikçe, yapay zeka geliştikçe kamyonlar kendi kendine gidecek. Buradan 100.000 insan işsiz kalacak demektir. Aynı zamanda benzincilerde bulunan dinlenme yerleri kamyoncuların işlerinin bittiği için buralarda kullanılmayacak. Aslında makine öğrenmesinin ülkemize faydasından çok zararı olacağını düşünüyorum. Bir çok iş rolü bitecek. İşsiz kalan insanlar çağımızda ki işlere yönelmek zorunda kalacak ama bunu ne kadar gerçekleştirebiliriz bilinmez. Yapay zekanın sadece kötü yanları yok belki de yapay zeka ile kansere çözüm bulacağız. Daha bir çok dermanı olamayan hastalıkları için çözüm bulunabilir. Açlıkla başa çıkılabilir. Yapay zekayı, makine öğrenmesini yararımıza kullanmamız gerekir. Bu sunumu yapan Cavit Yantaç‘a teşekkür ediyorum.

Cavit Yantaç‘ın sunumundan sonra kendi projemin  de odak notası olan Xamarini bu teknolojiden en iyi bilen adamdan dinleyecektim. Yiğit Özaksüt. Daha önce açık akademinin youtube kanalından derslerini izlemiştim. Buradan ulaşabilirsiniz sizde. İlk önce Xamarinin tanımından bahsetti. Tarihçesini ve neye ihtiyaç duyularak ortaya çıktığını anlattı. Aslında eğlencesine çıkmıştı. Bunu Xamarin’e giriş yazımda okuyabilirsiniz. Sonrasında sayfa türlerinden bahsetti. Sayfa türlerinden bahsettikten sonra kontrollerden bahsedip bir uygulama yaptık. Öğle yemeği vakti gelmişti. Yemeği yedikten sonra Yiğit Özaksüt‘ü yalnız yakalamıştım. Projemde gideremediğim sorunlarla tek tek ilgilenip giderdi. Sadece benimle değil sorusu olan herkesle özel ilgilendi. Çok sıcakkanlı bir insan. İşe alırken nelere dikkat ettiğinden bahsetti ve aslında Xamarin nedir ? Nasıl çalışır F5’e basıldığında ilk neresi çalışır? Neden ilk orası çalışır ? gibi sorular sorduğundan bahsetti. Eğitim Web Servis yazılarak bitti.

Akşam konuşmacısı olarak 6 sene Apple’da Iphone kameralarının software bölümünün takım liderliğini yapmış sonrasında kendi hayalinin peşinden koşarak IMG Pro’nun kurucusu Serhan Ulubaş geldi. İlk olarak aldığı eğitimden bahsetti. Boğaziçi üniversitesinde okuyup sonrasında yurt dışına çıkmış. Apple’da daha fazla yükselemeyeceğini anlayınca kendi hayali olan şirketini açmış. Daha çok soru-cevap şeklinde geçen sunumda “Neden Türkiye’de değil de Amerika’da startupınızı açtınız” diye soru gelince Türkiye’de ki girişimcilik ekosisteminin Amerika’da ki ekosisteme göre çok geride kaldığından  bahsetti. Şuanda şirketin büyüme aşamasında olup ilerleyen zamanlarda Türk mühendislerde alacakmış. Linkedin’den eklersek elinden geldiğince yardımcı olacağından bahsetti. Gün de bu sunum ile bitmiş oldu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir