Press ESC to close

Microsoft’da 11.Gün

Yorucu geçen 2 haftanın sonunda hafta sonu biraz dinlenme şansı buldum. Cumartesi günü yaptığımız basketbol maçında bir parmağımın incinmesiyle başladım yeni haftaya. Sabah erken saatlerde ofiste oldum. Bir kaç arkadaşımın Xamarin üzerinde web service bağlantısı sorunları vardı. Elimden geldiğince yardımcı olmayı çalıştım. Mac makinelerde Windows’un daha performanslı çalıştığını da gördüm. Sabah ki konuşma için herkesin merakla beklediği Fi , Çi , Pi kitabının yazarı Azra Kohen vardı. Kendisi aslında kitaplarından pek bahsetmedi. Daha çok hayattan insanlıktan bahsetti. Dünyayı nasıl daha iyi bir yere getirebiliriz gibi konulardan bahsetti. Benim en çok aklımda kalan konular ise beynin nasıl çalıştığı ve beslenme konusuydu. Düşünebilirsiniz ki bir yazar neden böyle konulara girsin. Bende düşündüm ve sorduk. Microsoft’un belki de en güzel yanlarından birisi belki de budur. Kendisi insan kendini bilmeden başka hayatları yaşamları bilemez dedi. Bu yüzden insanın yapısını dünyayı anlamaya çalışıyor. Bahsettiği diğer konular ise beslenme üzerineydi. Kanser ve diğer pek çok hastalık hakkında da araştırma yapmış olması benim dikkatimi iyice Azra Kohen’e vermemi sağladı. Kanserin oluşumunu serbest radikallere kadar Azra Kohen bunun için beslenmemize çok daha dikkat etmemizi söyledi. Konuşmasında kitaplarından bahsetmediği için bizde soru-cevap kısmında sorular sorduk. Ben kitabını okumayıp dizisini de izlemediğim için pek fikrim yoktu. Ancak her ikisini de yapmış olan arkadaşlarım kitap ve filmin aslında birbirine pek benzemediğini söylemesi üzerine Azra Kohen‘de kendisinin böyle istediğini, kitabın zaten tam olarak diziye yansıltılamayacağını  bildiği için böyle bir karar vermiş. Ayrıca dizi tavsiyesi olarak Genius dizisi izlememizi önerdi.

 

Sabah sunumundan sonra İbrahim Kıvanç‘ın Microsoft Cognitive Services eğitimi vardı. Hafta sonunun ardından dinlenmiş bir şekilde geldiğimiz için eğitime açtım  ben. Burada 1 aylık bir süremiz vardı ve ne kadar çok yeni teknoloji öğrenebilirsek o kadar kardır gözümüzde. Cognitive Services nedir ? ilk önce bundan başlayayım. Cognitive services yapay zeka uygulamalarımızda kullanabileceğimiz ileitişim API’lerini kullanarak insanların problemlerini makinelerle çözmeyi amaçlamaktadır. Günümüz de bir çok problemi müşteri hizmetlerini arayarak çözebiliyoruz. Gelecekte ise bunlar ortadan kalkarak bu teknolojiler yerine geçecek. Daha önce de bahsettiğim gibi yapay zekanın her şeyde olduğu gibi iyi yönleri de kötü yönleri de var. Burada devreye bizim bunu nasıl kullanacağımız ortaya çıkıyor. Öğleden sonra ise LUIS.ai ile uygulamalar demolar geliştirdik. Kullandığımız kaynakları buraya bırakıyorum. Belki faydalanırsınız.

 

3. haftanın ilk gününün son konuşmacısı ise Ercüment Büyükşener‘di. Kendisi Dijital İletişim Danışmanı ve Bilgi Üniversitesinde öğretim görevlisi. Bize bu akşam ki sunumda Dijital Dönüşüm ve Yıkıcı Yenilik konularından bahsedecekti. Dünyamızda bir çok devrim oldu ama bu devrimler arasında zaman olarak yüzlerce yıl farklar oluyordu. Son yüz yıla baktığımızda teknolojik devrimlerin çok hızlı olduğunu ve her şeyin dijitale geçtiğinden bahsetti. Dijitalleşmeyle birlikte bir çok sektörde çalışan sayısı azaldı. O sektörde çalışan insanlar için her ne kadar kötüyse de hayatımız inanılmaz kolaylaştı. Örnek vermek gerekirse televizyon neredeyse bitti. Gazetecilik habercilik hemen hemen bitti. Artık her şey sosyal medyada. Televizyonlar yayınlanan haberler bile telefonlarımızdan çekilip yayınlanıyor. Muhabirler çekmiyor artık. Kendi çocuğundan bahsetti. Şuan da teknolojinin içinde doğduğunu anlattı. Ben de kendimi sorguladım. Edindiğim bütün bilgileri sosyal medyadan öğreniyorum. Günümün çoğunu bu mecralarda geçiriyorum. Şu zamanlarda pek fırsat bulamasam da hep buralardaydım. Bu güzel ve bilgilendirici sunumu için Ercüment Büyükşener‘e teşekkürlerimi iletiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir